Interjú Jakab Miklóssal, a CREO operatív vezetőjével

Mik a fő tevékenységek amikre használjátok a gépeket?

Elsősorban földmunka gépeink vannak, ezzel földmunkát és közmű építést végzünk, illetve van egy teleszkópos emelőnk és egy teherautónk. A teherautóval fuvarozunk, illetve a gépek által kitermelt talajt vagy törmeléket szállítjuk el. A teleszkópos emelővel pedig különböző építkezéseken panelhordást, panelrakást, gépek felrakását, anyagmozgatást és -felrakást végzünk.

Sziklás, rossz talajminőség

Mik a legnehezebb feladatok?

Az olyan összetettebb feladatok, mint például egy csapadékvíz gyűjtőtartály lehelyezése. Földmunka esetén sokszor a talaj minősége miatt nehéz a feladat, mint például Veszprémben, ahol sziklába kellett ásni.

Mit szeretsz a munkádban?

Nagyon változatos, mindig más és más, teljesen kiszámíthatatlan. Az építőiparban egy dolog biztos, az pedig a változás.

Min dolgoztok jelenleg konkrétan?

Egyrészt Veszprémben egy iparcsarnokon, ahol lavírsíkot, kehely alapokat, illetve  az ideiglenes és végleges utak alapját szedtünk ki, ami szinte földmunka volt. A kitermelt földeket deponáltuk. Továbbá vizet, csatornát és az elektromos áram nyomvonalat építettük ki (a földmunkán át, egészen a lehelyezésig). Itt még a fővezeték (nyomóvezeték) bővítését is mi végeztük.

A Decathlonnál Hatvanban jelenleg organizációs (építéslogisztikai) tevékenységek zajlanak: mi adjuk a konténereket, a beléptetést, a kamerarendszert, az őröket, a munkavédelmi koordinátort illetve a mi hatáskörünk még a terület kerítése és különböző tereprendezési feladatok, közműépítés.

Iváncsán a saját gépünk dolgozik, ami egy manitou mrt 2470-es. Ez a szám azt jelenti, hogy 24 méter magasba képes emelni, és a teherbírása 7 tonna maximum. Itt a kivitelező cégnek dolgozunk. Az ő kisebb emelőgépeiket rakjuk be szintekre, illetve az épületgépész cég gépeit, anyagit. 

Továbbá Budapesten az Atlétikai csarnokon dolgozunk, szintén manitouval.

Milyen gyakran kell bármit cserélni a gépeken?

Munkától és a terepviszonyoktól függ. Mostanában például sok defektünk volt. Egy hónapon belül a teherautón és az az egyik rakodógépen is. Továbbá van egy csúszókormányzású rakodó gép, amin a sziklás talaj miatt szinte havi szinten szoktunk defektet javítani.

Van kedvenc géped?

Igen, a manitou, mert nagyon sok fajta munkát lehet vele végezni és egy nagyon modern gép, ami azt jelenti, hogy akár távvezérléssel is lehet irányítani.

Manitou MRT 2470 Privilege+